Provincie Namen Logo
Provincie Namen, au coeur de votre quotidien
Provinciaal Domein van
Chevetogne
De tuin der passies
inhoud  |  toegankelijkheid   |  lage resolutie  |  hoog contrast  |  tekst alleen
onthaal  |  praktische info  |  contact  |  plan van de site  |   FR  .  NL 
partners  |  pers ruimte  |  bibliotheek  |  links
Le bout du Monde
foto: V. Matthys © Provinciaal Domein van Chevetogne
Getuigenissen

“Sublieme omgeving. Heel mooie tuinen.”
 
F. uit Brussel

"Wandelen in het Domein is mogelijk voor jong en oud. De kinderen zijn er dolgelukkig en de ouders genieten er van de kalmte."
 
Nicole B. uit Brussel

"Het Domein van Chevetogne is prachtig.We zullen er met veel plezier terug naartoe gaan met vrienden."
 
Marie L. uit het noorden van Frankrijk

"Geweldig tof Domein!We zullen et terug naartoe keren want 3 dagen en 2 nachten is niet voldoende om dit enorm domein van 550 hectaren te bezoeken.We moeten terug!"
 
Félix C.

"Paradijselijk domein!Het Domein bezit een twintigtal verschillende attracties(zwembad, canoës, kayaks,barbecues, boerderij, speelpleinen voor kinderen, manège).Ik keer er met plezier terug naartoe."
 
Kalifa D. uit Parijs

"Het kader van het provinciaal Domein van Chevetogne is prachtig."
 
Arnaud M.

"Naast de sportactiviteiten en de wandelingen in open lucht in een prachtig park, kan men een verblijf in deze omgeving aanraden voor mensen die in alle rust van de stilte en de zang van de vogels willen genieten.We zullen zeker teugkeren naar deze magnifiek goed onderhouden bosrijke omgeving, vlakbij Rochefort.Aan te raden."
 
Frédéric B. uit Waver

"In het park wandelen is een ware terugkeer naar de bron"
 
Cédric C.

"Voor 2 dagen op zijn gemak is het nogal zen, heel goed onderhouden park en is de omweg waard, vooral met kinderen ( het is vooral een familiepark met als voornaamste attracties de thematische speelpleinen) Een van de goedkoopste plaatsen om een week-end door te brengen vooral met de familie."
 
Joffry D.uit Bergen

"Prachtig kader, enorm bosdomein vol bloemen."
 
H. uit Luik

“Ik woon in de streek en heb zojuist een prachtige wandeling gemaakt in het Domein van Chevetogne. Het was bijzonder aangenaam en het Domein wordt steeds mooier!”
 
L.C.-27 november 2014

Het Domein is gratis toegankelijk gedurende het lage seizoen.
Aarzel dus niet, het Domein is er voor U zowel met zijn schitterende herfstkleuren als onder een witte sneeuwmantel!
 
Het team van het Provinciaal Domein van Chevetogne.

"Ik ben deze zaterdag 3 mei voor de eerste keer naar uw domein gekomen en, zonder te diep in de details te treden, moet ik zeggen dat ik verbluft stond door de kwaliteit van...alles. Ik had dit echt niet verwacht. Ik kwam zo wat tegen mijn goesting want tot nu toe had ik geen bijzonder goede herinneringen m.b.t. de provinciale domeinen die ik had bezocht.
Maar bij U is alles juist: ruimte, verscheidenheid, properheid, onthaal, beminnelijkheid, creativiteit, vrijgevigheid...en wellicht nog veel meer.
Het is de eerste keer dat ik zo een juistheid heb gezien in Wallonïe, meestal, ook al is het een goed idee klopt er iets niet, de afwerking is afgeraffeld. Hier niet!
Spijtig genoeg is de tijd voorbij gevlogen en we hebben niet alles kunnen zien/doen, zelfs niet de hutjes waarvoor wij oorspronkelijk gekomen waren.
Bedankt dus en doe zo verder.
En hartelijk bedankt om ons te mogelijkheid gegeven te hebben om de indianen van Lakota (uit Europa)te ontmoeten. Het waren buitengewone mensen.
Mijn familie en de vrienden met wie we kwamen zijn al even enthousiast als ik.
 
Tot binnenkort.
R.D., Brussel-6 mei 2013"

Welkom in Chevetogne

Het Provinciaal domein van Chevetogne nestelt zich, te midden van mooie groene dalen, juist aan de grens met de Ardennen.

Het park, dat sinds meer dan 30 jaar open is voor het publiek, strekt zich uit over meer dan 600 ha van prachtige en heel diverse landschappen en stelt voortaan nieuwe activiteiten voor. Het Domein beantwoordt aan de verwachtingen van de hele familie met zijn gezellige plekjes, wandelpaden doorheen bos en tuinen, sportterreinen, fabelachtige en grandioze speelpleinen. In het park is alles voor het welzijn uitgedacht.

De recente restauratie van de site zal zowel de liefhebbers van natuur en cultuur tevreden stellen alsook zij die te midden van een prachtige omgeving aan sport willen doen en, vanzelfsprekend, ook de kinderen die ruimte nodig hebben en verlangen naar een verbeeldingswereld.

De filosofie van het park

door Bruno Belvaux, directeur van het Provinciaal Domein van Chevetogne


Het Domein is altijd trouw gebleven aan de motivaties van het jaar 69 waarin het geopend werd en voor de 10 komende jaren streeft het ernaar een publiek voorbeeld te worden van ontwikkeling op de volgende gebieden:

  • cultureel
  • ecologisch
  • sociaal en democratisch
  • economisch


Cultuur/ zin

Op cultureel gebied is het domein een alternatief van openbare dienst voor consumptiegenoegen. Tegenover het overheersende model stelt het een actieve houding voor, zonder het winstbejag als hoofddoel maar bedacht op de intellectuele en fysische ontplooiing van iedere bezoeker. In de plaats van het wijd verspreide "idioot consumeren" stelt het een "levenskeuze" voor bestaande uit tuinen, architecturen, actieve speelpleinen en plekken die de verbeeldingskracht en de aankondiging van een betere wereld ontwikkelen. Het Domein streeft er vooral naar een gunstige omgeving te scheppen waarin de ontwikkeling van een nieuwe maatschappij mogelijk wordt.

Ecologisch

Dankzij zijn veld van fotovoltaïeke pannelen, zijn energiebesparende windmolen en zijn “passief”huis, met een propere energieproductie die 50 % van de behoeften dekt is het domein van Chevetogne 30 jaar vooruit op de Kyoto doelstellingen. Het kondigt een nieuwe maatschappij aan gegrond op een verantwoordelijk beheer van de natuurlijke rijkdommen. Het is de materialisatie van een nieuw sociaal contract. Het aspect "duurzame ontwikkeling" vindt men ook terug in de architectuur en de manier waarop het park is ingericht: men vindt overal het begrip van "collectieve ruimte" terug waarop een harmonische maatschappij zich steunt.

Sociaal en democratisch

Het culturele "model" van Chevetogne is sociaal en democratisch. Het richt zich tot een "bewuste", "verantwoordelijke", "vrije" en “zelfbeschikkende" mens en geeft hem de middelen voor een andere wording dan de levenswijze opgelegd door de consumptiemaatschappij. Alles wordt in het werk gesteld opdat het individu, de familie, de ondernemingen, de gemeenten, de sociale groepen in het Domein nieuwe werkingswijzen kunnen ontdekken die een gemengde, interculturele en intergenerationele maatschappij respecteren.

Economisch

Gezien vanuit een economisch standpunt ziet het Domein van Chevetogne zichzelf als een onmisbare operateur voor de ontwikkeling van de streek. Hoewel het zich niet opstelt als concurrent tegenover andere toeristieke ondernemingen van het Hinterland, trekt het Domein jaarlijks toch 500 000 bezoekers aan met de financiële – positieve- gevolgen ervan. Op Waals gebied streeft het Domein ernaar om ‘HET’ referentiepark te worden voor de massa-evenementen met meer dan 20 000 deelnemers waarvoor het over een onvergelijkbare infrastructuur beschikt : speelpleinen, restaurants, parkings, … Alhoewel de voornaamste infrastructuren publiek zijn, ontwikkelt het Domein een model van gemengde economie op gebied van Horeca, Event, tentoonstellingen en de handel dat elk jaar voor nieuwe jobs zorgt.

Vertrouwelijkheid van de info
(c) Chevetogne 2009
bovenkant van de pagina
design en ontwikkeling : ooneo []
Laatste bijwerking : 24-09-2015 06:31